1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

Blog

Wat betekent vrijheid voor jou?

Samen met mijn coach onderzocht ik mijn kernwaarden. Ik weet het nog goed, hoe we uiteindelijk acht kernwaarden hebben teruggebracht naar vier. Het was in de periode dat ik nog werkte als belastingadviseur. De kernwaarde vrijheid kwam al snel bovenaan mijn lijst. Maar wat betekent vrijheid eigenlijk voor mij?

Ik voelde me nooit echt vrij maar ik kon slecht aangeven waarom ik me niet vrij voelde. Ik had een goede baan, twee prachtige kinderen en een leuke man. We wonen vrij zodat we kunnen genieten van de dieren om ons heen. En zoals ik mezelf vrijheid gun, gun ik het ook aan onze dieren. Dus de hond op de bank, de kat op bed, de kippen op het terras en zelfs zwaluwen in huis. Dat kan hier, want dat past bij mijn definitie van vrijheid.

Jarenlang sudderde de kernwaarde vrijheid achter in mijn hoofd, zonder dat ik er goed onderzoek naar heb gedaan. Tijdens mijn herstel van mijn tweede burn-out las ik een quote van Kahlil Gibran:

‘een mens kan vrij zijn zonder succesvol te zijn, maar geen mens kan succesvol zijn zonder vrij te zijn’.

Dit was exact hoe ik me voelde als belastingadviseur. Ondanks dat het werk me goed af ging, voelde ik me niet succesvol. Ik werd geconfronteerd met mijn kernwaarde vrijheid. Ik voelde me niet vrij en ik kon me dus ook niet succesvol voelen. Het was tijd om mijn kernwaarde vrijheid verder te onderzoeken.

Als je zoekt naar de betekenis van vrijheid, dan krijg je eindeloos veel definities. In sommige definities kan ik me meer vinden dan anderen. Mijn werk bracht bepaalde vrijheden met zich mee. Ik kon mijn eigen werkuren bepalen, eenvoudig mijn vakanties plannen, een uurtje later beginnen of eerder weg of nog even thuis werken. Het was allemaal geen probleem. En ergens dacht ik, dat dit vrijheid was, maar ik voelde het niet zo. Ik voelde me niet vrij.

Toen ik mijn onzichtbare talenten ontdekte kreeg ik eindelijk inzicht in mezelf. Het ging dit keer niet over aangeleerde competenties maar om talenten die als vanzelf gaan. Talenten waar ik energie van krijg en die ik automatisch inzet. Het gaat om de talenten, die antwoord geven op de vraag: ‘Wie ben ik écht?’ Toen ik inzicht kreeg in die talenten, kreeg ik ook eindelijk inzicht in mezelf. Ik begreep waarom mijn baan als belastingadviseur niet meer bij mij paste. Ik werk nu alleen nog maar met mijn talenten. Sindsdien voel ik de vrijheid, waar ik altijd naar op zoek ben geweest. En dat is, voor mij, waar vrijheid over gaat. Het is de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Om de persoon te zijn, die je wilt zijn. Om te leven zoals je wilt.

Ik gun het iedere jongere om zijn of haar talenten te ontdekken. Ben jij tussen de 12 en 21 jaar, of heb je een kind in die leeftijd, neem dan contact op om jouw onzichtbare talenten te onderzoeken.

Share