1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

Blog

Kleine stapjes kunnen leiden tot grote veranderingen

In de praktijk begeleid ik een jongen en die noem ik hier Bram. Bram is een rustige jongen van 18 jaar oud. Bram doet zijn best op school maar zit niet lekker in zijn vel. Bram komt als een serieuze jongen op mij over en glimlacht weinig. Hij doet een opleiding waar hij niet echt blij van wordt. Hij kan de motivatie moeilijk opbrengen om zijn best te doen op school maar hij vindt het wel belangrijk een opleiding af te ronden. De opleiding is voor hem zijn toekomst, de kans op een baan, de kans op een mooi leven. Hij heeft een bijbaan waar hij zich niet gewaardeerd voelt en elke dag vloeit zijn energie weg. Bram weet niet wat hij wel leuk vindt en waar hij blij van wordt.

We spreken af om zijn onzichtbare talenten te onderzoeken om te ontdekken waar Bram wel blij van wordt en energie van krijgt. Als Bram zijn talenten ontdekt, dan zie ik voor de eerste keer een glimlach op zijn gezicht. Voor mij een bevestiging dat Bram zijn talenten heeft gevonden. De eerste stap hebben we gezet. De stap om jezelf te onderzoeken en te ontdekken waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Met Bram zijn talenten in zicht komen er andere opleidingen in beeld. Ik word al enthousiast van binnen maar Bram gooit direct de deur dicht. Voor Bram zijn de opleidingen niet haalbaar. Bram is er, volgens zijn eigen woorden, te dom voor. De opleiding die hij nu doet, was eigenlijk al boven zijn niveau, zei Bram. Dat is het gevoel dat Bram heeft overgehouden aan zijn middelbare schoolcarrière. Door allerlei omstandigheden waren de cijfers van Bram op de middelbare school niet zo goed. In dit geval zeiden die cijfers maar weinig over het niveau van Bram. Dat wist ik maar helaas wist Bram dit  niet.

Gelukkig stond Bram er voor open om met mij in kleine stapjes te gaan onderzoeken wat Bram kan en waarom zijn cijfers wellicht wat achter waren gebleven. Heel langzaam kon ik de deur weer een beetje openen. Ondertussen motiveerde ik Bram om thuis met zijn talenten aan de slag te gaan. Een belangrijke stap in het proces van Bram. Bram voelde dat zijn energie begon te stromen. En toen een loopbaantest zijn talenten bevestigde, zag Bram steeds meer in dat het onderzoeken van een andere opleiding de moeite waard was. Uiteindelijk was Bram zo dapper om een capaciteitentest te doen. Er ging een wereld voor hem open! Bram werkte niet boven zijn niveau maar eerder onder zijn niveau. Alleen als je een opleiding volgt die niet aansluit bij je talenten en waar je geen motivatie voor kunt vinden, dan is het moeilijk om goed te presteren.

Inmiddels heeft Bram de stap gezet naar een nieuwe opleiding. Bram leeft helemaal op en kan zijn talenten kwijt in zijn opleiding. In plaats van dat zijn opleiding energie kost krijgt hij er nu energie van. En die bijbaan? Die heeft hij ook opgezegd. Hij kreeg zoveel energie en zelfvertrouwen dat die binnen no time een bijbaan had gevonden waar ze zijn inzet wel kunnen waarderen!

En daar word ik nou blij van. De kleine stapjes die we telkens hebben gezet, hebben uiteindelijk geleid tot een enorme verandering. Een andere opleiding, een andere baan, een andere toekomst maar vooral een andere Bram aan het einde van ons traject. Zo zie je maar. Veranderingen beginnen met kleine stapjes. En kleine stapjes leiden tot een grote verandering.

Share