
Stress is zo jaren 10!
Het nieuwe jaar is begonnen en voor velen gaat dat gepaard met goede voornemens. En dit jaar heb ik er ook één! Laten we stoppen met stress. Het wordt tijd dat we stress achter ons laten. Stress is niet meer in! We weten allemaal de schadelijke gevolgen voor je lichaam, stress maakt je lichaam ziek. Dus waarom doen we het nog? Waarom accepteren we stress? Waarom leven we in stress? We hebben toch ook afscheid genomen van roken? Onze jongeren ervaren stress maar we leven toch in een NIX18 cultuur?
Het afgelopen jaar heb ik mogen ervaren hoe het is om zonder stress te leven. Het is daarom gelukkig niet helemaal nieuw voor mij maar zeker één van mijn veranderingen die ik het komende jaar weer mee ga nemen.
Daarvoor heb ik zeker veel stress ervaren, niet voor niks kom ik uit een burn-out. Ondanks dat het mijn tweede burn-out was, vond ik het nog steeds een vaag begrip. Gelukkig kreeg ik wat houvast van de bedrijfsarts. Ze gaf me een verklaring waarom mijn lichaam ziek was en legde mij het volgende uit. Als je stress ervaart dan gaat je lichaam in de overlevingsmodus. Je lichaam bereidt zich voor op de vijand. Stel je voor dat één van onze voorouders vroeger ineens oog in oog stond met een leeuw? Wat kun je dan nog doen? Je lichaam bereidt zich voor om te vechten, vluchten of bevriezen. En om er voor te zorgen dat je snel kan rennen pompt je hart het bloed naar je ledematen. Hierdoor is er minder bloed voor je organen. Is dit van tijdelijke aard dan herstelt je lichaam zich weer maar ervaar je voortdurend stress dan is dit uiteraard schadelijk voor je lichaam. Daarnaast maakt je lichaam cortisol aan, waardoor je tijdelijke stress aankan maar ook een soort van hyper wordt terwijl je uiteindelijk ook een keer weer tot rust moet komen. Op een gegeven moment kom je in een soort vicieuze cirkel waar je lastig uitkomt.
Ik vond het erg interessant om te horen maar had nog nooit oog in oog gestaan met een leeuw dus vond mijn lichamelijk reactie enigszins overdreven. Als je stress ervaart, zoals wij deze tegenwoordig kennen, dan zijn de gevolgen voor je lichaam dus blijkbaar hetzelfde. Je lichaam bereidt zich voor op het ergste en dus vechten, vluchten of bevriezen.
Mijn stress zat in mijn hoofd, het waren mijn gedachten. Twijfels of ik mijn werk wel goed genoeg deed, mede veroorzaakt omdat ik er zelf minder voldoening uit kon halen. Twijfels of collega’s blij met je zijn. De mooiste twijfel was misschien wel of ik mijn baan zou verliezen, terwijl ik al mijn jaren in dienstbetrekking nog nooit een negatieve beoordeling had gehad. En dat is dus wat gedachten bij je doen. Ze planten een zaadje voor een gedachte die vaak niet op de werkelijkheid berust. En een negatieve gedachte alleen al, zorgt ervoor dat je lichaam overgaat in de overlevingsmodus. Daarvoor hoeft de situatie zich dus niet daadwerkelijk voor te doen!
En nu weet ik natuurlijk hoe het allemaal beter moet. Nou ja, een beetje dan. Vorig jaar heb ik een mooi jaar gehad met de start van mijn bedrijf. En uiteraard brengt de start van een bedrijf spanningen met zich mee door onzekerheden. Vol vertrouwen werk ik aan mijn bedrijf en elke dag haal ik energie en voldoening uit mijn nieuwe werk. Het is bijzonder om te merken, dat je gedachten ook dan, toch weer op de loer liggen, om dat ene negatieve zaadje te kunnen planten. Gelukkig ben ik nu kritisch naar mijn gedachten. Het was een lang traject om te leren loslaten want op de één of andere manier lijkt de angst voor het onzekere (nieuwe gedachten en situaties creëren) groter dan de angst voor de bekende stress (oude negatieve gedachten). Uiteindelijk heeft het onzekere het toch van het zekere gewonnen en heb ik manieren gevonden om anders met gedachten en overtuigingen om te gaan. En inmiddels weet ik dat het (slechts) mijn gedachten zijn die de stress veroorzaken.
Laten we in 2020 afscheid gaan nemen van onnodige stress. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar onmogelijk is het niet. Wees kritisch op je gedachten en overtuigingen. Analyseer je gedachten en overtuigingen. Waar komt je gedachte vandaan? In hoeverre is je gedachte terecht? Wat is het gevaar? En hoe krijg je je gedachten tot rust. Is dit door wandelen, sporten of mediteren? Want vaak is het ‘slechts’ een gedachte die je lichaam aanzet tot een stressreactie.
En er is nog een belangrijke reden om je gedachten onder controle te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat wij via ons bewustzijn de werkelijkheid maken. Je hoort wel vaker: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’. Hoe meer negatieve gedachten, hoe meer negatieve gebeurtenissen je aantrekt. Durf je jouw bekende maar negatieve gedachten los te laten en te kiezen voor de onzekere positieve gedachten? En durf je te vertrouwen op het onzekere? Probeer het eens! Wat heb je tenslotte te verliezen?!? Stress misschien?