1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

Blog

Waar het hart vol van is…

Ik word altijd blij als een mooi spreekwoord wordt onderbouwd met een prachtige theorie! En hier is er weer één: ‘Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over’. Het projectiemechanisme van Carl Jung leert ons dat emoties worden opgeroepen uit onze binnenwereld en zich projecteren op iets of iemand in de buitenwereld. Als je deze theorie volgt, dan kun je nooit meer iemand anders de schuld geven van je emoties. Zowel negatieve als positieve emoties.

Ik werd altijd echt geraakt als ik naar het televisieprogramma ‘Ik vertrek’ keek. Ik vind het geweldig dat mensen het lef hebben om alles achter zich te laten en hun dromen na te jagen. Om eerlijk te zijn, kan ik wel zeggen dat ik er eigenlijk jaloers van werd. Iets in mij werd écht geraakt. Pas jaren later ontdekte ik dat het mijn talent was, wat gezien wilde worden. De beelden van ‘Ik vertrek’ maakten iets in mij wakker, iets dat wilde zeggen dat ik ook mijn hart moest volgen en mijn baan moest opgeven. Gelukkig ben ik er achter gekomen wat mijn gevoel mij wilde vertellen en heb ik mijn carrière omgegooid naar jongerencoach.

Zo werkt het projectiemechanisme ook met negatieve emoties. Als je ergens boos over wordt, dan vertelt deze emotie je, waar jij voor jezelf mee aan de slag moet. Wat kon ik vroeger boos worden op mensen, die klagen dat ze hun werk niet leuk genoeg vonden. Je moet niet klagen, dacht ik altijd, het is je werk en dat moet je gewoon doen. Had ik destijds kennis gehad van het projectiemechanisme, dan had ik geweten dat mijn boosheid een teken was dat ik op zoek moest naar iets in mezelf. Maar zover was ik toen nog niet. Ik leefde in de overtuiging dat het niet aan mij lag! En in mijn beleving, zag iedereen toch duidelijk dat die mensen maar aan het klagen waren zonder reden?!? Juist die overtuiging, dat ik het goed zag, is het bewijs van het werken van het projectiemechanisme.

Als je bereid bent om naar je emoties te luisteren, anderen niet de schuld te geven van je emoties en je emoties te onderzoeken, dan leer je met je eigen uitdagingen in het leven om te gaan. Je zult merken dat je leven veel makkelijker wordt. En als je op deze manier ook nog eens in aanraking kan komen met de mooiste talenten van jezelf, dan wacht er een mooie toekomst voor jou!

Share