
Waarom mediteren belangrijk voor je is
Mediteren is nog wel een dingetje voor velen. Er hangt op de één of andere manier iets zweverigs aan. Op het moment dat ik over mediteren begin, dan merk ik dat mensen je al snel spiri wiri vinden. Maar wat is het geheim van mediteren? Waarom is mediteren belangrijk voor je? En hoe begin je dan met mediteren?
Mensen die mediteren, begrijpen er helemaal niets van dat het als zweverig wordt gezien. Je leert namelijk bewust in het moment te zijn. Je leert te genieten van de dingen die je doet en je niet te laten leiden beperkende gedachten. Door meditatie ben je positief, krachtig, vol energie en blijf je rustig in gestreste situaties. En ja, als ik daar over nadenk, dan is dat inderdaad wel een beetje eng. Positief? Krachtig? Vol energie? Iemand die rustig blijft in een gestreste situatie?
Hmmm. Klinkt verdacht hè? En dat allemaal door te zitten in een gekke houding, stil te zijn en iets geheimzinnigs doen. Want zo klinkt het bijna. Alsof mensen die mediteren een geheim met elkaar delen, die niet-mediterende mensen nog niet hebben ontdekt. En dan begrijp je misschien dat mensen het zweverig vinden. Ik denk dat die mensen gewoon niet weten wat je doet, hoe je het doet en ook niet wat er met je lichaam en je brein gebeurt.
Het geheim van mediteren
Maar ik heb goed nieuws! Ik deel nu hier mijn geheim over mediteren. En dat geheim is:
er is geen geheim! Iedereen kan het! En voor iedereen werkt het hetzelfde! Hoe tof is dat? Dat iedereen dit gewoon voor zichzelf kan toepassen en dezelfde voordelen kan ervaren?! Ik mediteer om de vele voordelen die het me brengt. Want weet je eigenlijk welke voordelen mensen ervaren door dagelijks te mediteren?
De voordelen van mediteren
Om maar eens wat te noemen: door mediteren word je fitter, energieker en gelukkiger. Het vermindert de stress in je lichaam. Je wordt productiever. Het versterkt je immuunsysteem. Je hebt gedurende de hele dag meer energie om alles te doen wat er van je gevraagd wordt. Je slaapt beter. Fysieke veroudering vermindert. Het vergroot je intuïtie, waardoor je sneller inzicht hebt in positieve en negatieve gevolgen van een optie, en dus minder tijd verdoet met wikken en wegen.
Het vergroot dus je oplossingsgerichte vermogen. Je kan beter omgaan met veranderingen en met onverwachte omstandigheden. Je hebt sneller toegang tot de flow staat, daar waar je creativiteit is en dingen als vanzelf lijken te gaan. En uiteindelijk brengt het je bij je bliss. Jouw geluk van diepe persoonlijke vervulling. Dat, waar we toch eigenlijk allemaal naar op zoek zijn in het leven. Wil jij ook op zoek naar jouw bliss? Daar lees je hier meer over.
Ik heb geen stress meer. Ik leef in het moment en geniet bewust van de dingen, die ik op dat moment doe. Als ik met mijn kinderen ben, dan ben ik bewust in het spel met hun en niet druk in mijn hoofd met andere dingen. Ik heb meer zelfvertrouwen en doe de dingen die ik leuk vind. Ik heb mijn missie in het leven gevonden door mediteren. Dus waar wacht je nog op?
Mijn eerste ervaringen
Mijn eerste ervaringen met mediteren waren ook niet gemakkelijk. Ik was druk en vond dus ook niet dat ik de tijd had om stil te zitten en letterlijk niks te doen. Eigenlijk vond ik het maar onzin en dacht ik dat ik mijn tijd beter anders (ofwel efficiënter) kon besteden. Toch bleef het me bezig houden en ben ik er mee door gegaan. En toen ontdekte ik de voordelen. In plaats van dat het me tijd kostte, leverde het me juist tijd op. Ik kreeg meer ingevingen, betere ideeën, werkte efficiënter en productiever. Door mediteren hield ik juist nog meer tijd over voor andere dingen. Mensen vragen wel eens waar ik de ideeën en inspiratie vandaan haal. Maar die komen gewoon tot mij. Daar doe ik niks voor. Behalve mediteren dan, natuurlijk.
Het medicijn tegen stress
Als je het mij vraagt is mediteren het medicijn tegen stress. En weet je wat stress eigenlijk allemaal met je lichaam en je geest doet?
Jij denkt misschien dat je jouw lichaam onder controle hebt maar weet je dat een groot deel van je lichamelijke processen onbewust in gang worden gezet? En deze processen dateren al vanuit de oertijd en zijn lichamelijk nog onveranderd.
Stel je voor, je leeft in de oertijd en je komt ineens oog in oog te staan met een beer. Dat levert wel even stress op natuurlijk. Je lichaam maakt direct stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor worden je reflexen gestimuleerd, je bloeddruk en je hartslag gaan omhoog en eiwitten en glycogeen in je spieren worden omgezet in glucose. Je lichaam zorgt voor extra energie om te kunnen vechten of vluchten. Super handig natuurlijk! Daarbij worden andere functies even op de achtergrond gezet, want er dreigt acuut gevaar. Het is jij of die beer. Dit betekent onder andere dat je spijsvertering vertraagt, je bloedvaten trekken samen en je immuunsysteem wordt onderdrukt. Dit is allemaal (op dit moment) even iets minder belangrijk dan die beer. Je lichaam maakt zich volledig klaar om te vechten en vluchten. En maar goed ook.
Maar als jij nu stress ervaart, waarbij eigenlijk jouw leven niet direct op het spel staat (dus je staat niet ook in oog met een beer), dan zorgt jouw lichaam nog voor dezelfde reactie. Belangrijke functies van jouw lichaam werken niet meer optimaal. En heb jij langdurig stress dan herstelt jouw eigen lichaam deze belangrijke functies ook niet. Jouw lichaam is namelijk in stress en bereid zich voor op vechten en vluchten. Jouw lichaam is eigenlijk op de verkeerde dingen gefocust. En dit leidt natuurlijk tot vele ziektes.
En helaas ervaren we allemaal stress op verschillende momenten in ons leven. Mediteren verlaagt stress waardoor jouw lichaam zich kan richten op zaken die nodig zijn voor jou. Onder andere een goed immuunsysteem. Is dat alleen het al niet waard om mediteren een kans te geven?
Wat doet mediteren met je lichaam
Wil je echt weten waarom mediteren niet zweverig is? Als je weet welke lichamelijke veranderingen meditatie met zich meebrengt, dan kun je niet meer van zweverig spreken. Inmiddels hebben vele onderzoeken aangetoond wat mediteren voor veranderingen in je lichaam teweeg brengt. Zo wordt door meditatie de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, genormaliseerd. Daarnaast verhoogt het juist dopamine. Dopamine is een stofje in de hersenen, die ervoor zorgt dat je je tevreden en beloond voelt. Het geeft je een gevoel van geluk. Drugs bijvoorbeeld activeert ook het beloningssysteem. Hoe fijn is het om meditatie toe te passen in plaats van drugs?
Ook verhoogt meditatie het hormoon melatonine. Ja, dit kun je ook kopen bij de apotheek tegen slapeloosheid. Maar hoe fijn is het, als je lichaam dat door mediteren ook zelf kan verhogen?
En zo verhoogt mediteren het rusthormoon serotonine. Dit hormoon zorgt voor een veilig en zeker gevoel. Onbalans in de serotonine zorgt voor klachten zoals depressie, eetstoornis en slaapproblemen.
Je verbetert dus je gezondheid door meditatie. Onderzoek wijst uit dat meditatie bijdraagt aan verjonging van de hartleeftijd, een verbetering van het immuun stelsel en normalisering van het zenuwstelsel. Je vertraagt zelfs de lichamelijke processen van veroudering. Hoe concreet wil je het hebben om meditatie niet meer zweverig te vinden?
Wil ik nu zeggen dat mediteren overal de oplossing voor is? Zeker niet. Heb je psychiatrische klachten of depressieve gevoelens raadplaag dan altijd een arts.
Wat doet mediteren met je brein?
Naast alle positieve lichamelijke gevolgen heeft meditatie ook een positieve werking op het brein. De effecten van meditatie zijn meetbaar in de hersenen. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mediteren de hersenen veranderen. Mensen die mediteren hebben meer grijze stof in de volgende hersengebieden:
- De insula, dat voor zintuiglijk waarnemen zorgt;
- de prefrontale cortex, dat te maken heeft met het werkgeheugen en besluitvorming;
- de posterior singularis anterior, dat betrokken is bij het verwerken van aandacht en emoties verwerken;
- de linker hippocampus, die bijdraagt aan leren, begrijpen, informatie onthouden en emotieregulatie;
- de temporale partiële junctie, die betrokken is bij zelfbewustzijn, empathie en compassie;
- de pons, een gebied waar regulerende neurotransmitters worden aangemaakt.
Daarnaast tonen hersenscans aan dat de amygdala, dat zorgt voor stress en angst, kleiner wordt.
Ook hieruit blijkt dus de positieve gevolgen van mediteren. Mensen die mediteren ervaren minder stress, kunnen beter met moeilijke situaties omgaan, vergroten hun intuïtie en creativiteit, zijn vriendelijker naar zichzelf en naar anderen toe. Wauw! Dat is nogal wat, als je het mij vraagt. Ik ben ondertussen allang overtuigd van de positieve gevolgen van mediteren. Ben jij al overtuigd? Resteert alleen nog de vraag, Mediteren hoe dan?
Mediteren: hoe dan?
Ik zei het al eerder. Mediteren kent geen geheim ingrediënt. Mediteren begint gewoon bij proberen, nog eens proberen, blijven proberen, volhouden en onderzoeken wat het beste bij jou past.
Soms denken mensen dat het de bedoeling is om je gedachten te stoppen. En vaak is dat ook een reden dat mensen proberen te mediteren en het niet volhouden. Ze slagen er namelijk niet in om hun gedachten te stoppen en denken dat ze niet kunnen mediteren. Maar weet je, je kunt je gedachten niet stoppen. Dus als je met die insteek gaat mediteren, dan gaat het je niet lukken. Zoals Emily Fletcher het zegt. Dat is hetzelfde als je hart vragen om niet meer te kloppen. Ook dat is een onmogelijke taak. Daarbij hoef je niet in een speciale houding te gaan zitten. Je kunt gewoon gaan zitten of liggen, wat jij prettig vindt.
Waar gaat het dan wel om bij mediteren? Mediteren gaat meer over het observeren van je eigen denkproces. Door mediteren maak je echt contact met jezelf, je wordt je bewust van wat je voelt en welke gedachten je hebt. Je gedachten zullen afdwalen in meditatie, aan jou de taak om je daar elke keer weer van bewust te worden en je gedachten terug te brengen naar waar jij je op wilt focussen. Zo word je toch een beetje de baas van je eigen gedachten. In plaats van dat je gedachten de baas zijn over jou. Door mediteren kun je gedachten laten komen en gaan, zonder je te laten meeslepen door het verhaal of de emoties die de gedachten naar boven brengen. Hoe fijn is dat?
En dan is het even zoeken wat jij prettig vindt. Je kunt je focussen op je ademhaling of een geleide meditatie doen. Op internet kun je verschillende meditaties vinden. En je zult merken, als je eenmaal begint en volhoudt dat je er vanzelf in groeit. Dat je vanzelf merkt wat voor jou werkt en wat jij prettig vindt. En wil je echt alle positieve gevolgen van mediteren ervaren? Wil jij productiever, effectiever, creatiever, relaxter en intuïtiever zijn? Maak er dan een dagelijkse gewoonte van!