1-677-124-44227

184 Main Collins Street | West Victoria 8007

Follow us on Social media

Lorem ipsum proin gravida nibh vel velit auctor alique tenean sollicitudin.

Blog

Het belang van onzichtbare talenten

Het is zó belangrijk om te doen wat je leuk vindt in het leven. Wil je weten wat je leuk vindt? Dan helpt het jou als je weet wie jij bent, waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. De talenten van Luk Dewulf en Els Pronk geven daar antwoord op.

Deze talenten hebben mij inzicht gegeven waarom mijn werk als belastingadviseur niet bij mij paste. Ik heb 18 jaar als belastingadviseur gewerkt. In al die jaren heb ik meerdere testen gedaan. En iedere test gaf aan dat het werk van belastingadviseur bij mij paste. Ik begreep dus niet goed, waarom ik toch niet echt mijn draai kon vinden. En dus bleef ik ook maar doorgaan in mijn vak.

Kwaliteiten of talenten?

Nu weet ik dat deze testen kijken naar je kwaliteiten. Maar kwaliteiten kun je aanleren. Het nadeel hiervan is, dat het je veel energie kost als je alleen met aangeleerde kwaliteiten werkt. Dat is het mooie van de onzichtbare talenten. Deze zijn van nature in jou aanwezig. Je hoeft er dus geen moeite voor te doen en ze voeden jou met energie als je ermee werkt.

Je hebt alleen iemand anders nodig die de talenten bij jou herkent. Voor jou zijn de talenten zo vanzelfsprekend, dat je ze niet herkent. Daarom werk ik met jongeren met deze talenten. En soms vragen mensen of talenten zweverig zijn. Lees hier waarom jouw talenten niet zweverig zijn.

Vertrouweling

Eén van mijn talenten is vertrouweling. Dit betekent dat ik goed kan luisteren. Ook voelen mensen zich snel veilig bij mij. Daarnaast praat ik graag over gevoelens met anderen. En ben ik altijd op zoek naar diepgaande verbinding met mijn gesprekspartner.

In mijn werk als belastingadviseur zocht ik, geheel onbewust, ook naar die gesprekken met klanten. Destijds realiseerde ik het mij niet, maar ik was altijd erg ontevreden over de gesprekken waar het alleen over een fiscaal vraagstuk ging. Nu begrijp ik dat mijn talent van vertrouweling in deze gesprekken niet gevoed werd. Zoals gezegd, keek ik vaak keek ontevreden terug op deze gesprekken. Dit kostte mij alleen nog maar meer energie.

In mijn werk als jongerencoach kan ik dit talent volledig inzetten. Het helpt me om een band met jongeren op te bouwen en tegelijkertijd word ik gevoed met energie. Hierdoor kom ik met een voldaan gevoel uit de gesprekken. Bij ieder gesprek mag ik deze connectie maken, zodat ik jongeren weer verder op weg mag helpen. Het is fijn om iedere dag weer met mijn talent aan de slag te mogen. Dit kan alleen, omdat ik me nu bewust ben van mijn talent. Ken jij jouw onzichtbare talenten al? Misschien herken jij jezelf in de vertrouweling?

Groeimotor

Naast vertrouweling ben ik ook een groeimotor. Ik zie waar anderen goed in zijn. Daarnaast help ik ze graag om er nog beter in te worden. En ik word er blij van als ik anderen zie groeien. De kracht van een groeimotor: ‘je bent goed in het helpen van anderen bij hun persoonlijke ontwikkeling’.

Als belastingadviseur doe je hier in principe weinig mee. Gelukkig kon ik wel aan de slag met dit talent bij mijn werkgever. Ik vond het super fijn om met het team aan de slag te gaan. En heb dat gelukkig ook mogen en kunnen doen. Maar het liefste maakte ik hier mijn fulltime werk van.

Natuurlijk voelde ik dat ergens altijd wel een beetje. Maar om eerlijk te zijn, wist ik niet heel zeker of ik er goed in was. En dat is precies de reden waarom iemand anders de talenten bij jou moet benoemen. Als je namelijk weet wat jouw talent is, dan kun je ermee aan de slag. Ook kun je dan vaardigheden aanleren om jouw talenten te vergroten. Zoals gezegd, ben je met je talenten bezig, dan bouw je energie op. En je doet natuurlijk wat je leuk vindt. Hoe fijn is dat!

Ben jij misschien ook een groeimotor?

Doordenker

Vraagstukken los ik op met mijn talent doordenker. Ook door dit talent ben ik een goede luisteraar. Daarnaast ben ik nieuwsgierig ingesteld en wil ik de dingen begrijpen. Ik heb alleen wel tijd nodig om mijn eigen mening te vormen. Het duurt even voordat alle puzzelstukjes op hun plek vallen en ik met een oplossing kom. Vaak komen deze ingevingen bij mij de volgende ochtend als ik onder de douche sta.

Ik weet dat ik het als belastingadviseur lastig vond dat ik niet direct een antwoord kon geven op een fiscaal vraagstuk. Helemaal in besprekingen met klanten. Natuurlijk begreep ik toen zelf ook niet waarom de antwoorden niet direct kwamen. Ik twijfelde aan mezelf, aan mijn fiscale kennis en parate kennis. Niet echt fijn voor je zelfvertrouwen, zeg maar.

Nu weet ik hoe het bij mij werkt en zie ik de sterke punten van dit talent. En ik maak het mezelf tegenwoordig gemakkelijk. Vaak vertel ik jongeren over dit talent en zeg ik: het kan zijn dat ik je van de week nog bel omdat ik dan nog een ingeving heb, die belangrijk voor je is. Voel ik me niet meer ongemakkelijk, dat ik iets niet meteen weet en kan ik anderen toch volledig helpen.

Misschien herken jij het ook? Dat je het lastig vindt om direct antwoord te geven als een docent iets vraagt. Het kan maar zo zijn dat jij een doordenker bent.

Herkauwer

Naast een doordenker ben ik ook een herkauwer. Dit betekent dat ik graag aan zelfreflectie doe. Het geeft me energie om na te denken over dingen die overdag met mij gebeurd zijn. En over wat ik heb gedaan. Door hier over na te denken, kom ik ook weer tot nieuwe inzichten. En natuurlijk ben ik voortdurend bezig om mijn handelen te verbeteren.

Tijdens mijn werk als belastingadviseur hield dit talent me vele avonden bezig. Zoals hierboven weergegeven gaven niet alle gesprekken mij energie. In de avonden dacht ik hier vaak over na. Wat was mijn rol in de gesprekken? Waarom had ik geen voldaan gevoel? Ik kon er zolang over nadenken, dat ik ging piekeren. En dat is natuurlijk vervelend, als je in je hoofd rondjes blijft draaien.

Nu ik mijn talenten ken en met al mijn talenten aan de slag kan, merk ik dat ik ’s avonds niet meer hoef te piekeren. Aan zelfreflectie doe ik natuurlijk nog steeds. Daar krijg ik juist weer energie van. Denk jij ook graag na over de dingen die je hebt gedaan?

Heeft iedereen talent?

Hierboven heb je 4 talenten van mij leren kennen. Naast deze 4 talenten, heb ik nog 11 talenten. Want iedereen heeft ongeveer 15 talenten. En dan iedereen in zijn eigen mix. Iedereen is hierin dus uniek.

In totaal heeft Luk Dewulf 39 talenten omschreven. Als je jouw talenten kent dan kun je er ook echt mee aan de slag. Zoals je afgelopen week hebt kunnen lezen kon ik mijn talenten minder goed kwijt in mijn werk als belastingadviseur. En nu kan ik als jongerencoach wel met al mijn talenten aan de slag.

Ik word er blij van om met mijn talenten aan de slag te gaan. Tegelijkertijd krijg ik er een voldaan gevoel van en bouw ik energie op voor de volgende dag.

Sinds ik mijn talenten heb leren kennen vind ik dat iedereen zijn of haar talenten moet ontdekken. Je ontdekt dan namelijk waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en wie je écht bent. Het helpt je om te kijken welke opleiding of welke baan wel of niet bij je past.

Benieuwd naar jouw eigen talenten?

Wil jij ook jezelf beter leren kennen? Wil jij weten welke talenten jij hebt. Kijk hier voor meer informatie om jouw 10 talenten te ontdekken.

Share